BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

kekasih awaL dan insyaalLah akHir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Feb 24, 2012

My WedDing is arOunD the Corner .

Asalamualaikum .
fuhhhh..ffuuhhhh.ffuuhhhhh ..~
Minta maaf :D lama sangat dah aku x upDate bLog .
haha . sangat sibuk .
untuk pengetahuan kaLian , strt bulan dis 2011 sampai sekarang , aku sangat sibuk dengan kerja di balai plus persiapan kahwin yang rupa-rupanya minggu depan ^^
Hari ni aku nak bagi nasihat atau nak bagi sedikit pengalaman aku ,
aku adalah anak sulung kepada Arwah en Noor Zainuddin dan Puan Sahela .
aku adalah cucu sulung kepada en Md Noor dan Puan Kalsom .
Aku juga adalah cucu pertama yang akan melangsungkan perkahwinan ,
memandangkan arwah ayah adalah anak sulung kepada 4 orang adik beradik (semuanya lelaki/herO kepada atOk dan Nenek ku)
maka ini juga kali pertama aku dan family aku hendak menyelesaikan masalah2 seperti mak andam,makan,tOk kaDi,kad kahwin,Paper Bag dan pelbagai lagi .
Selama ini nenek aku menguruskan perkahwinan anak2nya tiada bersanding , maklum lah menyambut menantu kan . Kebiasaannya memang pihak lelaki akan buat makan-makan sahaja .
So kali ini , pihak perempuan cari Kadi,pihak perempuan bersanding,kenduri Doa seLamat dan arwah .......... #sebagainya ~
Dalam beribu bLoger mesti akan ada sorang dua yang berada di dalam situasi aku .
kalau bLoger lelaki mungkin insyaallah tidak akan ada masalah , akan tetapi jika bLoger perempuan ... hmm . aku nasihatkan kalian simpan duit dari sekarang .
yurp sekarang , bukan esok atau lusa atau tulat ....
walaupon korang belum ada calon suami atau masih belum ada yang masuk meminang kamoo , tp percayalah . kamoo akan memerlukan duit yang banyak untuk menguruskan majlis nikah,kenduri serta bersanding di rumah kamoo kelak .
Ibu ? yurp mmg aku ada ibu yang sangat baik malah penyayang .
Tetapi ibu aku tidak setabah ibu-ibu tunggal yang lain , maka ibu telah berkahwin baru .
Namanya uncle razak (baba) .
tolong..tolong dan tolong .. jangan sesekali berfikiran atau berangan untuk meminta sponsor dari saudara mara ! jika tiada yang hendak menawarkan diri hendak menolong kita , kita buat majlis mengikut kemampuan kita .
jika kita hanya mampu buat kenduri selepas nikah . tidak mengapa , kerana orang akan faham .
Tidak perlu fikirkan apa yang orang akan katakan kepada kita .
Mereka tahu kita susah ? mereka tahu dari mana kita dapat duit ? mereka tahu kita anak yatim ? yang yatim mereka tahu , tapi hendak menolong mungkin mereka sendiri tidak mampu hendak menyara hidup sendiri , ini kan lagi hendak bantu kita dalam segi kewangan :)
Beli barang sedikit demi sedikit , aku bagi Idea......1) Paper bag . mungkin dah boleh beli paper bag 200 unit . then ada duit beli lagi hingga jumlah yang diinginkan . 2) cenderahati ... beli ikut kemampuan diri sendiri . 3) Dah boleh cari Bridal2 yang murah2 dan bayar deposit walaupon masih setahun (sedikit-sedikit,lama-lama jadi bukit) . 4) Catering pon dah boleh cari dari sekarang (survey y sedap dan murah) tapi kena ingat , kalau kita bayar kurang so makan kita xkan sesedap makanan di hotel :) 5) pHotographer cari upahnya yang setanding dengan kemampuan korang .
Kebanyakan sekarang peniaga-peniaga yang memberi perkhidmatan perkahwinan seperti bridal,catering,dewan/canopy dan photographer dah boleh bayar sikit-sikit sampai hari majlis .
Ada juga yang tempah setahun .
ok larh . esok aku sambung lagi ok :) Esok aku akan merealisasikan projek bunga telur hand made aku ^^ haha ..~
Selamat Malam semua .

2 comments:

Atikah ahmad said...

Assalam, macamana preparation nya

Atikah ahmad said...

Assalam, macamana preparation nya