BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

kekasih awaL dan insyaalLah akHir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nov 18, 2011

105 DAY TO GO ..

105 HARI LAGI ~
semalam 106 ,hari ini aku nk upDate 105 hari lagi .macam ini lar . aku bangun pagi dah terfikir . nak update apa yeah hari ini . haha ~ nak bagi tahu yang aku tengah rajin upDate bLog selepas berbulan2 aku biarkan bLog kesayangan aku nie terbiar dan meliar . huhu .
hari ini aku nak cerita tentang majlis nikah yang akan di adakan di mana dan apa yang perlu di lakukkan jika anda sudah pLan untuk mengadakan majLis Raja Sehari anda di dewan . kalau buat di dewan , sirius actually lagi senang dari nak buat majlis di rumah . hendak pula macam aku , aku stay bersama nenek tercinta dan atok kesayangan . atOk aku dah kurang sihat . kerana beliau mengalami buta sebelah mata akibat urat mata belah kirinya terputus 7 tahun yang lepas . Malah atOk aku dah kurang daya ingatan , so aku memilih untuk mengadakan majLis di dewan .
Pada mulanya nenek aku mahukan aku mengadakan akaD nikah di rumah,katanya senang . Tapi bila fikirkan keadaan atOk yang tidak mengizinkan . so aku Decide akad nikah di surau.
Jika aku akad nikah di rumah , aku akan memerlukan mini pelamin , hiasan rumah yang akan memakan kos sebanyak RM300 untuk mini pelamin yang tidak termasuk make up + hiasan rumah mungkin tOpup langsir baru RM 200 hingga RM250 + make up RM90 = RM 640 .. jika aKad nikah di surau . make up RM90 + makan2 mungkin dalam RM200 = RM290 . jimat RM350 dimana majlis di rumah belum tambah dengan budjet makan .
Majlis di dewan dan rumah . jika sewa khemah 4 biji + kerusi dan meja = RM2400 . Dewan pula RM2600 . Dewan mahal RM200 namun dewan incLude meja+kerusi+pentas untuk sanding+lampu+aircond+kipas = tidak payah kecah rumah,alihkan perabot dan pinjam rumah jiran untuk tumpang masak dan basuh pinggan .
jika rumah di bandar . aku bukan nak berlagak, cuma terus terang jika buat kenduri kahwin di kampung dan bandar sangat tidak sama . Jika di kampung sedara mara,jiran tetangga akan datang dan rewang beramai2 . jika di bandar pula untuk rewang boleh , tapi untuk pinjam rumah jiran basuh pinggan dan masak . kalau jiran jenis tidak kisah dan tidak berkira tak apa , cuba kalau dapat jiran yang merungut tanahnya berbekas hitam,bill air naik (padahal kita dah bayar duit bill air yang kita pakai) dan rumah berselerak . peningkan ? dah kita baru kahwin,mesti ada perkara yang di pikirkan . Tapi kita kena pikirkan juga buah mulut jiran-jiran tentang kita , kan susah !
Adik-adik , selagi kamoo boleh mengurangkan kos belanja kahwin kamoo lakukan . contoh alas meja untuk dewan , satu meja Bridal akan ambil RM45 ini yang tidak termasuk dengan kerusi , kalau nak balut kerusi RM60 . Tapi jahhh , kau hingat tetamu yang datang ke majlis kau tu pengadil yang nak bagi hadiah dan markah ? kalau majlis kau GRAND kau akan dapat sofa sebiji . tidak tijaaaahh oiii ~ 18 biji meja bersamaan dengan RM810 . ini yang tidak berbalut kerusi yer jaaah . cuba kau beli kain ela warna putih sepanjang 1.5 meter yang berharga RM2.5 di kamdar atau Jakel 1.5 meter kain putih bersamaan RM3.8 x 18 = RM68.40 , then pandai-pandai kamoo larh nak beli plastik alas meja segulung dalam RM30 (jangan beli dekat kedai buku,memang mahal,beli larh di kedai nyonya2 tepi kaki lima..yang kedai dah nampak buruk kire kedai turun temurun.Mesti nyonya tuh bagi kau harga langsam .) beli gun stepler untuk steplerkan kain dan plastik di meja bulat nanti . Berapa yang jimat jaaah ? RM 690.00 !!! MURAHKAN ?? so kowang fikir-fikirkan okay . sebab aku akan buat macam ini hehe ~ kalau tema pink , kau beli kain eLa warna pink . ada masalah ? tidakkan !
ok larh kalian . dah tengah hari ngeeeeee ~ nak makan ^_^

0 comments: